Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

Het is nog te koud om Dahlia’s, ananasplant (Eucomis) en de prachtige, Abessijnse gladiool buiten te planten. U kunt ze wel vast in potten zetten en in huis, kas of garage aan de groei brengen. Leifruit (o.a. appel en peer) is de oplossing voor een kleine tuin. De takken worden immers tegen muren en schuttingen geleid, zodat ze nauwelijks plaats innemen. April Nieuwe verharding? Behalve grind is er ook split, basaltsplit en Flachkorn in verschillende kleuren en grootte. Je kunt nu nog steeds planten verpotten, scheuren, zaaien en natuurlijk planten. Blijft het lang droog dan vooral extra water geven. Zomerbollen zoals dahlia kunnen nu in de volle grond worden geplant. Eenjarige zomerbloeiers zoals Lathyrus zaait u meteen op de plaats van bestemming. Wilt u een blauweregen aanschaffen die zeker gaat bloeien, koop dan een plant die al bloemknoppen heeft. Hier hangt wel een prijskaartje aan, maar dan loopt u niet het risico jaren op een bloemetje te hoeven wachten. Vaste planten kunnen nu nog worden gescheurd en eventueel verplant, maar geef dan wel bij droog en zonnig weer, water. U kunt nu makkelijke eenjarigen meteen op de plaats van bestemming zaaien. Succes verzekerd met zaad van goudsbloemen, Oost-Indische kers en korenbloemen.

Wordt er nachtvorst voorspeld en heeft u kwetsbare planten buiten staan? Zet dan 's avonds een kartonnen doos over de plant. Troebel vijverwater kan een gebrek aan zuurstofplanten zijn. Zuurstofplanten zijn in elke vijver essentieel om het water helder te houden. Informeer naar gedoornd hoornblad, gekroesd fonteinkruid en waterpest. Er zijn vaste planten die pas laat boven de grond komen. Van lever- of koninginnekruid is vaak nu nog niets te zien. Dus nog even geduld. Boompjes en rozen op stam zijn echte windvangers. Zet daarom naast de plant altijd een stok en bind de stam hieraan vast. Vaste planten die te groot zijn geworden, kunnen nu nog gemakkelijk gescheurd worden. Ook hosta's kunt u scheuren. De planten die u over heeft, kunt u ook heel goed in een pot planten. In een pot op een schaduwterras of bijvoorbeeld bij de entree zal hij zeker de show stelen. Buxus is nu flink aan de groei. Stel het snoeien liever uit tot na half mei. De kans op nachtvorst is dan voorbij. U kunt tot ongeveer half april bomen en struiken planten en verplanten. Houd bij droog weer de nieuwe beplanting in de gaten. Leg langs een ‘nieuwe’ haag zo’n handige druppelslang. Als u voor de eerste keer dit jaar het gras maait, zet dan de messen wat hoger.

Geef bloembollen die in een gazon staan 6 weken de tijd om af te sterven. Op die manier gaat de voeding terug naar de bol en is de kans groot dat ze volgend jaar weer op die plek bloeien. Maak potten en bakken die u opnieuw wilt gaan beplanten eerst goed schoon. Aanslag kan met een harde borstel worden verwijderd.