Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

 

Het gazon is na de droogte in juli wel aan een opkikker toe. Strooi daarom nu gazonmest. Door de regen lossen de meststoffen snel op en is het gras snel weer mooi donkergroen. Snoei buxus deze maand voor de laatste keer dit seizoen en kies hiervoor een bewolkte dag. Ook is het nu een goede tijd om buxus te stekken. Drogen de planten in potten nu erg snel uit? Zet dan een plantenschotel of een diep bord onder de pot. De plant kan dan de rest van de dag over het water dat in de schotel achterblijft, beschikken. Snoei nu de lange slierten van een blauweregen tot op ongeveer vier knopen terug. Check meteen of deze onstuimige klimmer niet stiekem onder de dakpannen doorgroeit.

Planten in potten zoals buxus en hosta hebben aan een regenbuitje niet genoeg. Het grote of dichte blad wordt door regen wel nat, maar de aarde in de pot zal vaak droog blijven. Check daarom steeds of de planten niet te droog staan. Snoeiheet!!! Wacht daarom met snoeien van hagen, buxus en coniferen tot de ergste hitte voorbij is. Vergeet niet, als het ooit weer gaat regenen, dat het gazon dan wel weer wat mest kan gebruiken. Als lavendel is uitgebloeid, kunt u dit struikje een stukje terugsnoeien. Zo voorkomt u dat het kruid te bossig wordt en uit elkaar valt. Bestrijd vliegen, muggen en wespen met zo''n leuke vliegenmepper in de vorm van een bloem. Dahlia's bloeien langer door als ze steeds geplukt worden. Leg ook een paar bloemen in een drijfschaal. Hemelsleutel is een prachtige borderplant die nu begint te bloeien.

Het is een echte vlinderlokker en kan ook in een pot op het terras of het balkon worden gezet Bladeren die voor een druiventros hangen, kunnen worden weggeknipt. Zo kan het zonlicht optimaal de druiven bereiken. Van Dahlia’s heeft u tot de eerste nachtvorst plezier als u steeds de uitgebloeide bloemen wegknipt. Geef ze indien nodig een extra steuntje. Ook wat mest stellen ze zeker op prijs. Planten die over de randen van het gazon hangen, kunt u vóór u gaat maaien tijdelijk naar achteren duwen. Dit gaat heel makkelijk met bamboestokken die u kruislings voor de planten in de aarde steekt.

Een nieuw gazon? Het is nu een prima tijd om het aan te leggen. De nachten zijn nog warm en graszoden zullen snel aanslaan en graszaad zal snel kiemen. Uitgebloeide vaste planten kunt u vermeerderen door de pol te delen en de ‘nieuwe’ pollen weer te planten. De planten hebben ruim voldoende tijd om voor de winter te wennen aan hun nieuwe plek. Augustus en september zijn de maanden om groenblijvende heesters en groenblijvende hagen te planten.