Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

Houd een mand droge bladeren of wat stro bij de hand om gevoelige planten zoals Lavatera bij vorst af te dekken. Ook kun je hiervoor speciaal vliesdoek en rietmatten bij het tuincentrum vinden. Rozenbottels, klimopbladeren eventueel met bessen en coniferengroen kunnen allemaal als kerstversiering worden gebruikt. Maak kleine bosjes en zet ze vast op een krans of op een guirlande. Houd bij vorst een rietmat om planten zoals de vijg te beschermen bij de hand. Handig is vliesdoek dat u als bescherming over een plant kunt leggen. Voor bloei in huis kunt u nog steeds amaryllisbollen in potten planten. Leg eerst over het drainagegat wat scherven en vul dan de pot voor een gedeelte met potgrond. Zet eerst de bol op de aarde en vul nu de pot verder aan met de aarde,maar zorg dat de hals van de bol boven de grond uitsteekt. Op het ogenblik is er geen gebrek aan regenwater. Veel kamer- en kuipplanten hebben liever regenwater dan water uit de kraan.

Vul buiten een gieter en laat het water op kamertemperatuur komen,voordat het u het aan de planten geeft. Kerstgroen en kersttakken die u al heeft gekocht, maar die u pas later wilt gebruiken, kunt u het beste buiten bewaren. Ook uit de tuin kunt u kerstversiering halen. U kunt takken knippen van hulst, klimop en coniferen. Rozenbottels en uitgebloeide bloemen van kaardenbol en Monarda zijn heel decoratief. Voor een snelle en decoratieve kerstversiering legt u een grote kerstbal midden in een tuinvaas met klimop. De echte kerstroos Helleborus niger met witte bloemen is nu volop verkrijgbaar.

Zet de plant op de tuintafel en na de bloei plant u hem in de volle grond. Vergeet nu vooral de vogels niet te voeren. Hang vetbollen en ongebrande pinda''s in netjes niet te laag zodat katten de vogels niet kunnen belagen. Bewaar na de kerstdagen wat takken van de kerstboom en ander kerstgroen. Gebruik deze takken om rond planten te leggen die tegen de kou moeten worden beschermd. Hang voor de vogels vetbollen en pinda’s op. Ook van een vogeldrinkbak maken ze graag gebruik. Een apparaatje waar u een appel aan kunt prikken, wordt door vogels zeer op prijs gesteld. Een kerstboom bij de voordeur hoeft niet eens te worden opgesierd om toch sfeervol te zijn. Wilt u hem na de feestdagen in de tuin zetten, kies er dan een met een flinke kluit. Tussen kerst en nieuwjaar is de natuur in rust en dit is voor de druif de beste tijd om gesnoeid te worden. Stel dit klusje als het vriest of als er voorspelling is van vorst, even uit.