Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

Je kunt vogels nog wel blijven voeren. Het is belangrijk om voederplank of -huisje regelmatig schoon te schrobben om verspreiding van ziekten te voorkomen. Knip nu de dorre delen van vaste planten af en laat het afval op de aarde liggen. Hoe kleiner het afval geknipt wordt des te eerder zal het verteren. Wilt u ook koninklijk bezoek? Strooi dan wat universeel voer. Een grote kans dat het piepkleine winterkoninkje u dan met een bezoekje vereert. Nu te koop voor terras en balkon bloeiende blauwe druifjes, krokussen, narcissen en natuurlijk viooltjes in alle denkbare tinten. Wacht niet tot het voorjaar met klusjes zoals het slijpen van de messen van de grasmachine. Nu is er vaak genoeg tijd om deze klussen te klaren. Vogels zijn dol op water.

Geen vijver; zet dan een vogeldrinkbak neer. Controleer nu of schuttingen en pergola's stevig staan. U kunt er nu nog makkelijk bij. Straks als de beplanting flink gegroeid is, wordt het repareren een stuk lastiger. Bewaar bij aanschaf van beplanting altijd het plastic kaartje met de informatie over de plant. Op dit etiket staat onder andere de snoeitijd vermeld. De grond voelt nog koud en nat aan. Wilt u blessures vermijden, trek dan als u gaat tuinieren tuinschoenen of laarzen aan. Vergeet niet om handschoenen aan te trekken. Breng de grasmaaier weg voor een onderhoudsbeurt. Met een A4tje test u of de messen van de kooimaaier nog scherp genoeg zijn. Messen die goed scherp zijn, versnipperen het papier moeiteloos.

Gooi uitgebloeide bollen in potten niet weg. Plant ze bij vorstvrij weer in de tuin zonder het groen af te knippen. Met een beetje geluk zullen ze volgend voorjaar in de volle grond bloeien. Geef alle planten die in pot buiten staan tijdens een droge periode water. Dit wordt in de wintermaanden vaak vergeten.