Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

Laat nu de grasmachine nakijken, de snoeischaar slijpen en controleer of al het andere gereedschap in goede staat is. Over een paar weken kunnen we al weer aan de slag en dan is al je tuingereedschap klaar voor gebruik. In pot gekweekte tuinplanten kunnen ook nu worden geplant, als het maar niet vriest.

Geef na het inplanten altijd water, al lijkt de grond misschien nog vochtig genoeg. Ook struiken en bomen met ''kale'' wortels kunnen nog volop worden geplant. Als het niet vriest, kun je nu leilinden snoeien. Ook wilgen kunnen nu worden geknot. Maak van de takken van wilgen eens een piramide, waarlangs straks bonen en eenjarige klimplanten kunnen groeien. Gebruik rietmatten om vijg en camelia tegen vrieskou te beschermen. Zet houten tuinmeubelen zoveel mogelijk in de zon. Het hout heeft dan minder last van groene algen.

Bewaar wat kerstgroen om vorstgevoelige planten tegen kou te beschermen. Vergeet bij vorst de vogels niet te voeren en water te geven. Zorg dat de drinkbak ondiep is, zodat de vogels hem niet als badje kunnen gebruiken. Vergeet niet om af en toe uw kuipplanten water te geven. Zorg dat de kluit niet helemaal uitdroogt. Zet voor frisse lucht voor deze planten bij lekker weer even het raam open. De winterbloeiers van dit moment zijn: toverhazelaar, kerstroos, Viburnumsoorten, Prunus sub. ''Autumnalis''en winterjasmijn.

Tot half januari kunt u nog de druif snoeien. Knip de zijtakken boven het derde oog af. Plannen om de tuin te veranderen of aan te leggen? Bel dan nu met de hovenier, want wat later in het seizoen heeft hij de handen vol. Is uw terras of pad naar de voor- of achterdeur glad door vorst of algengroei strooi dan wat scherp zand. Het weer kan overdag al lenteachtig aanvoelen. Wacht met het afknippen van de dorre delen van vaste planten liever nog een paar weken. Het kan nog flink koud worden en de dorre delen geven de plant nog wat beschutting. Krijgt u al de kriebels om in de tuin te werken? Onkruid wieden is een klusje dat het hele jaar door kan worden gedaan. Gebruik kerstgroen en de takken van de kerstboom om voorjaarsbloeiende bollen en vorstgevoelige planten bij strenge vorst af te dekken.