Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

 
 

Knip nu uitgebloeide vaste planten zoals vrouwenmantel en ooievaarsbek af. De kans is groot dat ze later in het seizoen nog eens bloeien. Haal bij doorbloeiende rozen zoveel mogelijk de uitgebloeide bloemen weg. Ook is het nu tijd om rozen, het gazon en de border nog eens te bemesten. Kies voor dit klusje het liefst een regenachtige dag. Eenjarige en kuipplanten in potten gezet? Vergeet dan niet een voedingstablet in de grond bij de plant te steken. De planten bloeien en groeien dan veel beter. Er zijn ook voedingstabletten voor groene planten. Dit weer met af en en toe een buitje regen is ideaal om de haag en buxus te snoeien. De takken knippen als ze vochtig zijn een stuk makkelijker. Zit er een vogel in de haag te broeden? Sla dat stukje dan even over. Van vervoer in een plastic zak hebben planten veel te lijden. Gebruik liever een krat of doos om de planten vanaf het tuincentrum of de kwekerij mee te nemen. Dompel de plant, struik of roos bij thuiskomst in een emmer water en zet ze zo snel mogelijk in de grond. Staan er klimplanten tegen het huis; check dan of de afgevallen bloemen van blauweregen en Clematis montana de goten niet verstoppen. Met een onkruidbrander die op een gasfles werkt, kunt u onkruid op terras en paden snel bestrijden. Ook kunt u met dit apparaat de barbecue aanteken.

Snoei nu voorjaarsbloeiende struiken zoals krentenboom en sierkerssoorten in model. Haal zoveel mogelijk de groene wieren uit de vijver. Er is voor dit klusje een speciaal apparaat, maar u kunt hiervoor ook een schepnet gebruiken. Snoei tuingeraniums - de vaste plant - als ze zijn uitgebloeid, terug. Veel soorten bloeien dan later nog eens. Een geitenbaard (Aruncus) is een prachtige vaste plant die wat schaduw kan verdragen. Ook hoeft deze sterke plant niet regelmatig worden gescheurd. Vergeet niet bij droog weer extra onder bomen en heesters te sproeien. Vooral hortensia's hebben veel behoefte aan water. In de tuin een vuurtje stoken is bij wet verboden. Het verbranden van takken en afval kan u een fikse bekeuring opleveren. Het bereiden van een maaltijd op de barbecue of op een vuurkorf is wel toegestaan. Bij uitgebloeide rododendrons kunt u met een draaiende beweging de uitgebloeide bloemen verwijderen. Dit bevordert nieuwe knopvorming.

Eenjarige in pot zoals Petunia, Lobelia en vlijtig Liesje (Impatiens) bloeien beter door als u steeds de uitgebloeide bloemen weghaalt. Bij sommige soorten zoals Petunia verwijdert u niet alleen de bloem, maar ook het kelkje achter de bloem. Vergeet niet planten in potten van tijd tot tijd bij te mesten. Uitgebloeide rozen kunt u steeds terugknippen tot aan een blad dat weer uit vijf kleine blaadjes bestaat. Doorbloeiende soorten zullen dan opnieuw knoppen gaan vormen. Er zijn ook eenmaal bloeiende rozen die niet worden teruggeknipt, want zij vormen na de bloei prachtig gekleurde bottels. Geef rozen eind juni voeding en vergeet ook het gazon niet te mesten. Kuipplanten en eenjarige in potten kunt u bijvoeden met vloeibare meststoffen die u in het gietwater oplost.