Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

De winter is een prima tijd om tuinplannen te maken en ... uit te voeren. Je kunt nu bomen en hagen planten, maar ook een nieuw terras aanleggen of een border veranderen. Bloembollen kunnen nog steeds worden geplant! Is de schutting omgewaaid? Denk dan eens aan een decoratieve wilgenmat, heidemat of een bamboescherm. Hark het afgevallen blad van het gras. Strooi voor een betere conditie van het gazon kalk. Veel vaste planten zorgen voor een mooi wintersilhouet. Ook zijn er planten die weinig sierwaarde hebben en zelfs een wat rommelig beeld geven. U kunt ze nu gerust afknippen.

Een hanging basket kunt u nu vullen met klimop voor een leuk wintergroen accent. Vul de mand met sphagnum en potgrond en plant daar in de klimop. Druk meteen wat krokusbolletjes in de aarde voor een extra verrassing in de lente. Zet wintergroene Buxus en hulst op stam bij voorkeur in bakken met een breed, recht model. Zo voorkomt u dat deze bolboompjes met pot en al omwaaien. November is een prima tijd om bomen, rozen en hagen te planten. De keuze in het plantmateriaal is nu op z’n grootst. Ruim zoveel mogelijk de plantensteunen en bamboestokken op. Borstel het materiaal schoon en zet het op een droge plek in de schuur. Zo verlengt u de levensduur van vooral bamboestokken. Nu op lengte keurig rangschikken, scheelt in het voorjaar een hoop werk.

Sluit voordat de vorst invalt de buitenkraan af. Berg de tuinslang op en hang hem bij voorkeur over een speciale haspel. Ligt de slang in een knik dan loopt u het risico dat er scheuren ontstaan. Bescherm de kwetsbare oculatie plek van rozen tegen vorst door ze aan te heuvelen. Aanheuvelen doet u door een hoopje aarde van ongeveer 10 cm aan de voet van de roos op te werpen. Na de eerste nachtvorst kunt u Dahlia’s uit de grond halen. Laat ze vorstvrij overwinteren. Om te voorkomen dat de regenton stuk vriest, kunt u hem beter leeg laten lopen. Zet zinken gieters en emmers op hun kop zodat er geen water in kan blijven staan. Anders loopt u het risico dat de bodems door het bevroren water bol gaan staan. Een terras of balkon kan in de winter net zo sfeervol zijn als in andere seizoenen. Kies hiervoor wintergroene planten zoals Buxus, klimop en kleine coniferensoorten.

Ook is er veel keuze in planten met gekleurde bessen. Windlichten, lantaarns en manden met dennenappels kunnen het geheel een extra decoratieve touch geven.