Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

 

Het voorjaar lijkt nog zo ver weg, maar als je nu bloembollen plant, heb je al vanaf februari kleur in de tuin. Je kunt ze gerust in de border tussen vaste planten of onder bladverliezende struiken zetten. Plant de bollen tweemaal zo diep als ze hoog zijn. Vergeet ook niet wat bollen in potten te planten. Veel bomen en struiken? Leg dan nu een net over de vijver. Je kunt zo'n net vastzetten door bijvoorbeeld de geplastificeerde stokken van plantensteunen in de grond naast de vijver te steken. Kuipplanten kunnen nu naar hun winterverblijf. Gebruik hiervoor zo'n handige steekkar met een speciale beugel voor potten en bakken. Natuurlijk kun je zo'n steekkar ook voor zware zakken tuinaarde gebruiken. Het is niet meer zo koud, maar laat je niet door de vorst verrassen. Sluit alvast het buitenkraantje af, leg een ijsvrijhouder in de vijver en zet vorstgevoelige planten zoals laurier op een beschutte plek.

Kuipplanten worden nu binnengezet, controleer of er geen slakken in of onder de pot zitten. Het blad begint nu te vallen, check daarom steeds of de goten niet verstopt raken. Leg om het blad op te vangen een net over de vijver. Gaat u nu bloembollen planten, reserveer dan ook wat bollen om in potten te zetten. Gebruik hiervoor plastic potten die u weer in een sierpot of mand kunt laten zakken. Zet ook eens hyacinten op glas. Vul hiervoor een hyacintenglas met water. Zorg dat het water net de bol niet raakt. Zet het glas in een donkere, koele kast. Rond kerst gaan ze dan in de woonkamer bloeien.

Vogels zijn dol op zaden. Laat daarom zonnebloemen ook als ze zijn uitgebloeid in de tuin staan. Ook kunt u de bloemen met de zaden kort afknippen en voor de vogels neerleggen. Voor een plek met schaduw zijn varens een uitkomst. Er zijn zelfs soorten die in de winter hun blad behouden zoals de naaldvaren (Polystichum setiferum). Bind nu de herfst flink van zich laat spreken klimplanten en klimrozen goed vast. Kuipplanten die u in huis of in de kas wilt laten overwinteren kunt u nu binnenzetten. Heeft u zelf geen ruimte voor deze planten informeer dan bij het tuincentrum naar speciale ''logeer'' adressen.

Nu het eerste blad gevallen is, kunt u een gedeelte bewaren in manden. Zet de manden op een droge plek en gebruik dit blad als winterdek voor planten die extra beschermd moeten worden. Neem deze maatregel pas als er vorst voorspeld wordt. Bistrostoelen en tuintafels van ijzer kunnen nu worden ingeklapt en weggezet. Geef alle scharnierpunten een druppeltje olie. In het voorjaar is het uitklappen van dit meubilair dan een fluitje van een cent. Plant ook wat bloembollen in potten en bakken. U kunt zelfs in één pot meerdere soorten kwijt. Plant laatbloeiende soorten zoals tulpen het eerste. Dek de eerste laag bollen af met potgrond, leg daarop een laag krokusbollen en bedek die ook weer met grond.