Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December

Dit seizoen veel last van luizen en ander gespuis gehad? Plant een vogelvriendelijke boom of struik met bessen. Op het tuincentrum of bij de kwekerij zul je ontdekken dat er volop keuze is. Maakt je terras of balkon een wat uitgebluste indruk? Ga nu naar het tuincentrum om nog wat bloeiende violen, leuke sierkolen, uitbundige chrysanten of bloeiende vaste planten te scoren. De keuze in bloembollen is nu het grootst. Sneeuwklokjes en krokussen kunnen zelfs al worden geplant. Bollen planten is een leuk klusje en over een maand of wat kun je al van de bloemen genieten! Ziet je terras of balkon er wat troosteloos uit? Er zijn nu al weer nieuwe violen, bolchrysanten en bloeiende sedums te koop. Heeft je grasveld van deze tropische zomer te lijden gehad?

Inzaaien en bemesten kan nog steeds. De tuinparasol kan nu wel worden opgeruimd. Zorg dat het doek helemaal droog is, voordat u hem inklapt. Doe eventueel wat mottenballen tussen het doek. Gras zaaien kan nog steeds, maar wacht met dit klusje niet te lang. Bewaar wat zonnebloemharten op een droge plaats. De vogels zullen in de winter smullen van de pitten. Wacht met het verticuteren en beluchten van het gazon tot de grond na langdurige regenval weer wat droger is. Maak de scharnierende delen van de tuinmeubelen goed schoon en spuit er een paar druppeltjes olie in voor de meubelen de berging in gaan Met een voegenmes trekt u in een haal mossen, grassen en zaailingen van planten uit de voegen van terras en tuinpad.

De bijna zwarte tulp 'Queen of Night' past in elke type tuin. Plant de bollen van deze tulp eens tussen vaste planten of zet ze op een rij langs een pad. 'Queen of Night' is een stevige tulp die zelfs wat wind kan verdragen. Reserveer ook wat bollen om in potten te planten. Dit is uw laatste kans om tweejarigen te verplanten. Ze kunnen dan nog voordat de eerste nachtvorst invalt op deze standplaats nieuwe wortels maken. Verplant u ze later dan is hun overlevingskans kleiner.

Een lege plek in de border of nog wat potten over voor bloeiende planten? Stap dan naar het tuincentrum. Daar vindt u de planten die nog weken zullen bloeien, zoals aster, Sedum en herfstanemoon. Haal rottende en afgestorven plantendelen uit de vijver. Gebruik hiervoor speciaal vijvergereedschap. Hiermee kunt u vanaf de kant werken. Tomaten rijpen beter, wanneer de zon er vol op schijnt. Verwijder daarom de bladeren die schaduw op de tomaten werpen.